Az előző posztban ecsetelgettük Nadal sportpszichológus-szükségletét és most lássuk, mi is történhetett vele, mit tehetne egy sportpszichológus?

Nadal nagyon fiatalon, a világ legjobbjaként volt ismert és elismert, most, mentálisan elkopva is második – ami messze jobb, mint sok, sportpszichológus segítségét igénybe vevő versenyző teljesítménye, de ahogyan azt már láttuk, főként a” hogyan tovább”-bal lehetnek problémái.

Minden sportoló szembenéz azzal, hogy a teljesítménye nem egyenletes, jóllehet, rakétaként szeretne egyenesen felfelé szárnyalni, szembesülnie kell azzal, hogy stagnál vagy éppen vissza is esik. Ilyenkor leggyakrabban a célok nem megfelelő kitűzése áll a háttérben, vagy valami, ami a kitűzött célok elérésének az útjában áll, ami viszont sokféle formát ölthet. Ez lehet rossz mozgásséma, a társas támogatás hiánya, irreális célok, a kockázatvállalás hiánya – sok esetben sérülés maradványaként. Az lenne a sportpszichológus dolga, hogy ezeket az okokat azonosítsa és segítsen túllépni rajtuk. Ugyanannak a problémának a hátterében teljesen eltérő okokat találhatunk a különböző sportolóknál, nincsenek sémák, de viszonylag hamar „rendet lehet rakni a fejekben”.

Boda-Ujlaky Judit, sportszakpszichológus