A sportteljesítmény növelése igényének felléptekor számos lehetőségre gondolunk, az önbizalom növelésétől kezdve a több edzésen át akár a doppingszerekig is eljutva. Mindazonáltal a sportoló igen könnyen hozzájuthat egy meglehetősen könnyen használható eszközhöz, a zenéhez, bár az alkalmazásának buktatói is lehetnek.

Ahogyan az egyéb eszközök sem, a zene esetében sem találunk olyat, ami mindenkinek, minden sportban és minden helyzetben megfelelő lenne (a tehenek tejelése és Mozart közti összefüggés is inkább városi legenda, mint tudományosan megalapozott tudás). Nem mindegy, hogy egy sportlövő készül-e vagy egy sprinter, továbbá az sem, hogy a sportoló felpörögni nem tud-e éppen vagy túl van pörögve.

A zene több módon is befolyásolja a sportteljesítményt. Pozitív érzelmi állapotba hoz, ami eltereli a figyelmet a fáradtságról, fájdalomról, lényegében beszűkíti a figyelmi fókuszt (de inkább a lassú és közepes intenzitású sportok esetében, a magas intenzitásnál kellemesség érzése a fáradtság értelmezését befolyásolja inkább), és könnyebben flow-állapotba tud kerülni a sportoló. Másrészt megnyugtat vagy segít felpörögni. Ráadásul, ugyan a sportoló a verseny alatt nem hallgathatja, de mivel megjegyezhető, felidézhető akkor is, így könnyebben tudja tartani a megfelelő ütemet, marad a hajráig is energiája, nem lesz lassabb vagy gyorsabb annál, amire képes. Persze ehhez a megfelelő zenék gondos kiválasztása szükséges. Hogyan is?

Karageorghis és Lee állították fel a zene sportbeli hatásával kapcsolatos első egységes elméletet és mérési gyakorlatot. A zene minden aspektusa motivációs eszközként kell szolgáljon, így a kutatók olyan rövid kérdéssort fejlesztettek ki, ami segít az alkalmas dalok kiválasztásában. Egytől hétig kell értékelni (az egy a legkevésbé sem-et, hét a legteljesebb mértékben-t jelenti), hogy a ritmus, a zene stílusa (rock, hip-hop, jazz, stb.), a dallam, a tempó/gyorsaság, a használt hangszerek, illetve az ütem mennyire motiváló a sportoló számára edzés közben, és akkor jó egy zene, ha legalább 36 pontot kap. Persze nem egyetlen számot lehet csak választani, a bemelegítéshez, a nyújtáshoz, a koncentráció fokozásához, a tényleges versenyhelyzethez mind-mind kereshető és található megfelelő zene, csak legyen a zene ritmusa a szükséges mozgás ritmusához igazított; a szöveg pedig pozitív, győzelemre buzdító, a nehézségek leküzdéséről szóló.

Boda-Ujlaky Judit

sportszakpszichológus