Frenkel

Az egyik legjobb európai cirkálósúlyúnak tartott 26 éves Alexander Frenkel hosszabb szünetet fog tartani ökölvívó karrierjében burn-out szindróma miatt. Frenkelnek október 22-én kellett volna megvédenie az Európa-bajnoki címét. Az ökölvívó menedzsere első nyilatkozatában kézsérülés miatt mondta le a találkozót, de később elismerték, hogy Frenkel burn-out szindrómával küzd.

Korábban a munka világában, különösen a humán szférában dolgozó, segítő foglalkozású emberek esetében emlegették a „kiégés” vagy burn-out szindrómát. Ki gondolná, hogy ez egy fiatal sportolóval is előfordulhat?

A burn-out okai fakadhatnak  az élsport támasztotta kihívásokból, úgymint az állandó nyeréskényszer, pengeélen táncolás („ettől a meccstől függ a karrierem, helyem a csapatban, stb”), valamint a beszabályozott és túlkontrollált életvitel, és az extra (fizikális és mentális) igénybevétel.

Továbbá ha egy olyan sportolóról van szó, akinek magas a szorongásszintje, alacsony az önbizalma és híján van a nehéz helyzetekkel szembeni megküzdő kapacitásnak, nagyobb eséllyel alakulhat ki burn-out vagy más mentális probléma.

Ha a környezete (család, edző, sportpszichológus) ismeri és odafigyel a sportolóra, megelőzhetőek a burn-out tünetei és a tartós kedvetlenséget, edzésmorál romlását és a csökkenő teljesítményt nem a sportoló lustaságának vagy „rosszasságának” fogják címkézni.

Frenkel esetében is megvoltak a kiváltó okok, hiszen 23 veretlen mérkőzés alapján abszolút elvárás volt a győzelem, amelytől a karrierjét is függővé tették. Frenkel nehezen viselte a túlzott nyomást, így a Frenkel - burn-out meccsen KO-val nyert az utóbbi.

Sági Andrea sportszakpszichológus