Tiger Woods nagyon hamar kiesett WGC-Accenture Match Play-bajnokságán, azon a tornán, amit korábban háromszor is megnyert. A versenyen mutatott szegényes teljesítményére az tette fel a pontot, hogy egy méterről nem sikerült begurítania a 18. lyukba.

Woods kálváriáját szinte mindenki ismeri. Amerikában 2010-ben többen foglalkoztak a szexbotrányával, mint a foci VB-vel. Woodsnak mindene megvolt, világelsőség, svéd modell feleség, két gyerek, ám kiderült, hogy több alkalommal, több nővel csalta meg a feleségét, aki ezek után botrányos körülmények között hagyta el a sportfenomént. Karrierje innentől kezdve mélyrepülésbe kezdett. Nagy kérdés, hogy ilyen botrányok után föl lehet-e állni. A sporttörténelemben mindenre van példa, és úgy tűnhetett, Woods is kezdi összeszedni magát, miután 2011 decemberében 3 éves nyeretlenségi sorozatát szakította meg a Chevron World Challange-en elért győzelmével.

Mostani teljesítménye azonban arra enged következtetni, hogy a folyamat korántsem olyan egyszerű. A botrány előtt Woods a golf koronázatlan királya volt. Bármilyen sportban a csúcsra jutni különleges személyiséget kíván. Az elitben a fizikai teljesítőképességek között nagy különbség nincsen, így ami a valódi előnyt hozhatja, az a személyiség, és különféle megküzdő technikák. Woods nem kétséges, hogy rendelkezik a „győztes” személyiséggel, máskülönben nem lett volna képes uralni a világranglistát 5 évig, ugyanakkor a magánéletében nem sikerült fenntartania az egyensúlyt. A stresszel való megküzdés elégtelen volta esetében kiütközött a szexfüggőségében.

A szexfüggőség, mint minden függőség, olyan erős kiszolgáltatottság egy, az alkalmazkodást megnehezítő viselkedésmintázatnak, amely annak ellenére is fennmarad, hogy negatív következményekkel jár a függő és környezete számára. Egy élsportoló esetében a mindennapi stressz a versenyzéssel együtt jár, így nehezített a függőség tárgyától való megszabadulás. Ráadásul a szexfüggőség dilemmája, hogy, szemben más függőséggel, az absztinencia, azaz a függés tárgyától való tartózkodás, a teljes szexmentesség, nem tekinthető egészséges célnak. Ezen okból nehezen meghatározható, mikor is „épült fel” valaki szexfüggőségéből.

Tiger Woods válását 2010 augusztusában mondták ki. Woods nemcsak a feleségét és a megszokott családi életét, hanem dollár százmilliókat is vesztett. A válás a házastárs halála után a második legjelentősebb stresszforrás az ember életében. Emellett tanulmányok azt mutatják, hogy válás esetén a nem kezdeményező fél akár évekig is rágódhat házasságának felbomlásán.

Összességében a nagyon sok zavaró tényező és probléma Woods magánéletében szükségszerűen kihat a golfozó teljesítményére, mivel befolyásolják a koncentrációt, megakadályozzák a formaidőzítést, és ellehetetlenítik a kritikus pillanatokban való helytállást. Woods decemberi teljesítménye arra utal, hogy jó úton jár formája visszaszerzésében, de egyenetlen teljesítménye mögött még megoldatlan pszichés problémák rejlenek.

 

Pongrácz Eszter sportszakpszichológus