Az új-zélandi rögbióriás Jonah Lomu, akit az ellenfelei nem tudtak megállítani a pályán, a pályán kívül „találkozott” a komJonah Lomuoly ellenféllel, ahol már nem a meccs kimenetele a tét, hanem Lomu élete. A rögbisztár a karrierjét is végigkísérő vesebetegsége miatt, a 2. vesetranszplantációra készül.

Aki valaha is sportolt komolyabban és tudja, hogy mit jelent a fizikai fáradtság, érezte már azt, hogy tovább egy lépés sem tud megtenni, vagy a karját, lábát sem tudja már felemelni, majd mégis megtette azt a következő mozdulatot, lehet tapasztalata arról, hogy milyen erőfeszítés, kitartás, lelki erő szükségeltetik a sporthoz.

Lomunak nemcsak a szimpla edzések és mérkőzések adta feladatokkal és kihívásokkal kellett megküzdenie, hanem súlyos betegségével is, mégis rettegték a pályán.

Mi az, amivel rendelkezik Lomu?

Elsősorban átlagon felüli kitartással, érzelmi- és önkontrollal, amelyek magas szintje jól működő pszichológiai immunrendszerre utal. A pszichológiai immunrendszer olyan személyiségjellemzőket takar, amelyek hozzásegítik a személyt ahhoz, hogy nehéz helyzetekben is mobilizálja az erőforrásait és fenntartsa, kivitelezze a kívánt viselkedést.

A pszichológiai immunrendszer a fizikai immunrendszerhez hasonló védelmi vonalat alkot, a különbség annyi, hogy nem a fizikai, hanem a lelki integritását igyekszik fenntartani és a vírusok, baktériumok helyett a személyiséget veszélyeztető fenyegetésekkel küzd (pl. az egész életét befolyásoló betegséggel)

A kitartás az a tényező, amely alkalmassá teszi a személyt arra, hogy minden gátló körülmény mellett is folytassa a tevékenységét, ebben segít a frusztráció tolerálásának magas szintje, illetve az, hogy képes elhalasztani a szükségleteit. Lomu nyilatkozataiból kiderül, hogy állandó fáradtsággal küzdött a betegsége miatt, míg a pályán ez nem volt érezhető rajta, hiszen ellenfelei inkább félreálltak az útjából, mintsem letarolja őket.

Lomu egy másik pszichológiai fogalom, a „keményen helytálló személyiség” leírásának is megfelel, aki optimista és aktív tud maradni a nehéz helyzetekkel és fenyegetettséggel szemben is. A rögbisztár képes a lehetőségeken belül a maximumot kihozni az adott élethelyzetből, tehát reziliens (rugalmasan ellenálló) személy, aki egy trauma vagy sérülés után is megtalálja annak módját, hogy hogyan alkalmazkodjon az adott helyzethez.

           Lomu 2004-es 1. transzplantációja után, 2 hét múlva kerékpározott, majd 2005-ben visszatért a pályára. Mi ez, ha nem kemény helytállás?

 

És a kiváló személyiségek és nehéz sorsok sora még folytatható…

Ernest ’Ernie’ Davis, az 1950-es évek amerikai futballsztárja, aki fiatalon halt meg leukémiában, örökre megváltoztatta az amerikai sportot és kultúrát. Életéről kiváló film is készült 2008-ban The Express (A megállíthatatlan) címmel, ahogy életében is nevezték.

Sági Andrea sportszakpszichológus